Novice
Novice
 
 
 
 
 

Cilj ARX divizije je podvojiti prodajo v petih letih

Cilj ARX divizije je podvojiti prodajo v petih letih

21.03.2023

Pogovor s Petrom Orbanićem, direktorjem divizije ARX

Lansko jesen smo se v ARX diviziji lotili priprave strategije za program ARX, v kateri smo postavili cilje in aktivnosti za prihodnje petletno obdobje. Pri njeni pripravi je sodelovala širša ekipa, v kateri so bili poleg direktorja ARX divizije in sodelavcev v prodaji še vodje oddelkov proizvodnje, razvoja, kakovosti, nabave in kadrovskega področja. V strategiji smo postavili strateške smernice za vsa področja poslovanja, s poudarkom na prodaji. Ključne cilje in strateške usmeritve je v pogovoru predstavil direktor ARX divizije Petar Orbanić.

Kaj vključuje strategija ARX za prihodnje 5-letno obdobje?

V strategiji smo si zadali, da bomo v petih letih podvojili prodajo programa okovje, hkrati pa zagotovili 5-odstotno letno rast programa komponent. To vključuje tako izdelke, ki jih tržimo pod blagovno znamko ARX, kot tudi okovje, ki ga proizvajamo pod blagovnimi znamkami kupcev, pri čemer bo glavni poudarek na povečanju prodaje vratnega programa. Rast prodaje bomo generirali tudi s povečanjem ponudbe tako imenovanega trgovskega blaga, torej izdelkov, ki jih ne proizvajamo sami, ampak so povezani z našim prodajnim programom. Ob tem smo si zadali, da bomo dodano vrednost v petih letih povišali na 60.000 evrov na zaposlenega in povečali dobičkonosnost.

Kateri so naši strateški trgi in izdelki?

Osredotočamo se na trge z višjo kupno močjo, torej na države Zahodne Evrope. Iskali bomo tudi priložnosti za vstop oziroma širitev na ameriškem trgu. Gre za države, kjer bo v prihodnjih letih še več poudarka na doseganju okoljskih ciljev in s tem povezanega spodbujanja energetskih prenov stavb, kar pomeni tudi večje povpraševanje po naših izdelkih. V strategiji smo naš prodajni program opredelili v štirih prodajnih skupinah. Poleg okenskega okovja in vratnih zapor se osredotočamo še na okovje za drsne stene in tako imenovano trgovsko blago.

Kateri so naši strateški kupci?

Še naprej bomo vlagali v razvoj naše blagovne znamke ARX in prilagajanje našega prodajnega programa tako, da bomo z našimi izdelki zadostili čim več potreb kupcev na trgu. Vendar je v tem segmentu močna tudi konkurenca, zato vidimo našo priložnost v prilagajanju kupcem, ki iščejo partnerje pri razvoju inovativnih rešitev. Večji proizvajalci se običajno niso pripravljeni prilagajati potrebam kupcev, mi pa lahko delujemo tudi kot nišni proizvajalec. Naši kupci cenijo ekskluzivnost naše ponudbe, ki prinaša višjo dodano vrednost.

Kakšne so strateške usmeritve na področju razvoja?

Še naprej ostajajo glavni fokus razvoja vratne zapore, saj s temi izdelki ustvarjamo višjo dodano vrednost. Več je tudi priložnosti za inovativne rešitve, na primer z razvojem tako imenovanih pametnih rešitev za domove. Ob tem je ključna naloga še razvoj dodatnih funkcionalnosti, ki predstavljajo prednost tako pri vgradnji kot tudi uporabi naših izdelkov. To na primer vključuje tudi prenovo našega prodajnega nabora, ki trenutno vključuje zelo veliko število artiklov. Izbor za kupce želimo poenostaviti tako, da bomo z enim izdelkom zadostili več funkcionalnosti. S tem bomo poenostavili postopek izbire za kupca, pa tudi za našo proizvodnjo to pomeni manj različnih artiklov in večje serije. V kratkem bomo pričeli z ambicioznim projektom ARX 2.0, o katerem bo več govora v naslednjih mesecih.

Kaj strateške usmeritve s področja prodaje in razvoja pomenijo za proizvodnjo?

Po eni strani manj artiklov zaradi dodatnih funkcionalnosti izdelkov v prodajnem programu ARX pomeni večje serije. Po drugi strani nišni pristop in prilagajanju potrebam kupcev pomeni manjše serije. To pomeni, da bodo šle tudi spremembe v proizvodnji v smeri zagotavljanja večje fleksibilnosti in uvajanje novih tehnologij za potrebe novih izdelkov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.